Artikel 11 van 12

Het ontstaan van Painball

Het ontstaan van Painball

Paintball is ook in Nederland  erg in trek sinds het overgewaaid is uit Amerika en is eigenlijk spontaan ontstaan. 

James hale ontwikkelde in de jaren 1970 in eerste instantie een paintball geweer met de bedoeling om hiermee het vee van de boeren te merken, maar tevens ook om er bomen mee te markeren met dmv verf.

Later kwam men op het idee om dit ook te gebruiken als spel voor volwassenen.

Zo werd in 1981 het eerste paintball spel gespeeld in New Hamshire, een staat in de Verenigde Staten, door  de paintball pioniers Bod Gurney, Hayes en Charles Gaines. Ze speelde toen met een nelspot 007 gun.

In 1990 kreeg paintball ook bekendheid in Nederland.

De verfballetjes

Het is een samenstelling van water, gelatine, sorbitol, glycerine, polyethyleen glycol, starch, polysorbate 80 en  natuurlijke kleurstoffen.

De meeste paintball balletjes worden geproduceerd in Rusland o.a. het merk : “pro shar”.

 

De maten van de verfballen

De verfballen kan men onderscheiden in  kaliber 43, 50 en 68 

Kaliber 68 wordt gebruikt voor het normale paintballen, kaliber 50 voor kinderen en kaliber 40  voor de semi auto karabijnen en pistolen en worden bijna allemaal aangedreven door CO2 gas.

 

Spelvormen

Paintball wordt meestal gespeeld op een apart speelveld  of in een afgebakend bosgedeelte. Als dekking gebruikt men bomen of speciale paintball kussens.

Om het leuk en spannend te houden zijn er diverse spelvormen.

  1. Elimineren: twee proberen het andere team af te schieten.

  2. Last man standing: winnaar is degene die als laatste overblijft.

  3. Buddy: ieder team bestaat uit 2 tallen, zodra een van beide geraakt wordt is het hele team af.

  4. Speedball:twee teams spelen tegen elkaar, en proberen in een van te voren afgesproken tijd zoveel mogelijk tegenstanders af te schieten.

  5. De president: Iemand van de groep wordt president en is herkenbaar aan een gekleurd hesje.De groep moet hem van het ene kamp naar het andere kamp brengen zonder dat hij geraakt wordt. Indien de president geraakt wordt is de hele groep af.

  6. Vlag veroveren : Ieder team probeert de vlag van de tegenstander te veroveren maar moet ook zijn eigen vlag beschermen.

  7. Search and destroy the captain: Ieder team heeft een captain welke herkenbaar is door een hesje of overal. Het team waarvan het eerste de captain uitgeschakeld wordt is winnaar.

  8. Attack and defend: een kleiner team neemt een vast punt in het veld wat ze moeten verdedigen 

  9. Capture te krat:  In het midden van het veld staat een krat. De groep wordt in twee teams verdeeld. De krat moet naar het basiskamp van de tegenstander worden gebracht zonder dat men getroffen wordt. Indien iemand getroffen wordt moet hij het speelveld verlaten en de krat laten staan. 

  10. Capture de fles:  idem als boven maar nu met een fles. Het winnende team mag de fles openmaken en opdrinken

Veiligheid

Omdat het spelen met verfballen met name gespeeld met kaliber 43 en 68 pijnlijk kan zijn wordt het dragen van een masker verplicht. Deze tijdens het spel niet afgedaan worden.

Regelgeving: 

Volgende de Nederlandse wet is paintball alleen toegestaan voor personen van 18 jaar en ouder. De wapens die gebruik maken van luchtdruk of gasdruk in catagorie 4. Minderjarige mogen deze niet gebruiken. Ook vallen ze niet onder de wapenwet . Advies is om ze gedemonteerd te vervoeren.

 Kinderpaintball:

Sinds enige tijd zijn er ook kinder paintball geweren te huur. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen vanaf 8 jaar. In tegenstelling tot de bovengenoemde paintball geweren werken deze met een veer. Het grote voordeel hiervan is dat ze minder hard aankomen. Kinderpaintball kan overal gespeeld worden. Hier is geen speciale regelgeving voor. Feestjesallerhand.nl biedt de kinderpaintball aan voor verhuur op elke locatie.https://www.feestjesallerhand.nl/a-66482659/paintball-voor-kinderen-en-volwassenen/paintball-voor-kinderen-en-volwassenen/#description

 




 

© 2014 - 2024 Feestjes Allerhand | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel